Düne kadar rakipsizdi, şimdi telaş içinde!

 

GPT-4, Google'ı Tahtından Edecek Gibi

 

OpenIA tarafından geliştirilen ve kısa bir süre önce piyasaya sürülen bir yapay zeka modeli olan ChatGPT, etrafı kasıp kavurmaya devam ediyor.

 

İlk 5 günde 1 milyon kullanıcıya ulaşan ChatGPT, 1 milyon kullanıcıya bu kadar kısa bir sürede ulaşarak bir rekora da imza attı. Aynı zamanda çıktığı ilk günden itibaren Google için ciddi bir rakip olarak görüldü. Öyle de olmalı ki; Google, kendi yapay zeka motorunu geliştireceğini duyurdu. Bu adım, bir panik rüzgarının Google tarafında estiği söylentilerini de oluşturdu.

Peki, rakip olarak hiçbir arama motorunun yanına bile yaklaşamadığı Google’a bu kadar kısa sürede rakip gösterilen ChatGPT, ne yaptı da bunu başardı?

Makalemizde bu soruya da cevap veriyor olacağız. Ama öncelikle ChatGPT’nin duyurduğu GPT-4 güncellemesini konuşalım.

 

GPT-4 Piyasa Sürüldü.

 

ChatGPT, GPT-4 ile kullanıcılarına daha hızlı ve bir o kadar da geniş bir kullanım alanı sunmayı amaçlıyor. GPT-3.5’te metin ağırlıklı bir kullanım özelliği dikkatleri çekmişti ve 2021 yılına kadar internet ortamındaki verileri kullanarak, özellikle öğrenme niyetiyle gerçekleştirdiğimiz aramalarımızı özgün cümleleriyle yanıtlıyordu. Dolayısıyla, sağladığı bu kullanım alanıyla birlikte Google üzerinden gerçekleştirdiğimiz bu niyetteki sorgulara daha hızlı ulaşım kolaylığı sağlıyordu. Sağlamaya da devam ediyor. 

Bununla birlikte GPT-4 sürümüyle, 2021 yılına kadar olan verilerini günümüz verileriyle güncelleyerek kullanım alanını genişletmeyi amaçlıyor.

 

ChatGPT- 3.5 ile yapabildiklerimiz ve GPT-4 ile yapabildiklerimizi kıyaslayacağımız başlığımızda bu farkı daha iyi anlayacak kullanım alanını genişletmesiyle neyi kast ettiğimizi somut verilerle görmüş olacaksınız.

 

ChatGPT-3.5 ile Neler Yapabiliriz: CHATGPT-3.5 Yanıtlıyor!

 

ChatGPT-3.5 ile neler yapabiliriz, kullanım alanı gibi soruları bizim cevaplamamız yerine direkt olarak yapay zekanın kendisine soralım dedik. Bakalım GPT-3.5 bize neler sunuyordu:

 

  1. Konuşma botları: ChatGPT-3.5 gibi bir dil modeli, insanlarla sohbet etmek için kullanılabilir. Bir web sitesindeki bir canlı sohbet botu veya bir mesajlaşma uygulamasındaki bir asistan olarak kullanılabilir.
  2. Metin üretimi: ChatGPT-3.5, yaratıcı yazarlık, şiir yazma veya makale yazma gibi metin üretimi görevlerinde kullanılabilir. Model, verilen bir başlangıç cümlesi veya kelime listesiyle tutarlı ve tutarlı bir metin parçası oluşturabilir.
  3. Çeviri: ChatGPT-3.5, metin çeviri görevlerinde kullanılabilir. Model, bir metni bir dilden diğerine çevirebilir ve sonuçta çevirinin doğruluğunu artırmak için öğrenebilir.
  4. Özetleme: ChatGPT-3.5, bir metnin özeti oluşturmak için kullanılabilir. Model, bir metni anlayabilir ve metnin önemli noktalarını özetleyebilir.
  5. Soru-cevap sistemleri: ChatGPT-3.5, bir soru-cevap sistemi oluşturmak için kullanılabilir. Model, verilen bir soruyu anlayabilir ve cevap olarak bir metin parçası veya kelime listesi sağlayabilir.
  6. Veri analizi: ChatGPT-3.5, doğal dil verilerini analiz etmek için kullanılabilir. Model, belirli bir konuda yazılmış makaleleri analiz edebilir ve sonuçlar hakkında çıkarımlar yapabilir.
  7. Sözlük: ChatGPT-3.5, bir sözlük veya ansiklopedi olarak kullanılabilir. Model, bir kelime veya konu hakkında bilgi sağlayabilir.

 

Bu örnekler, ChatGPT-3.5'in kullanılabileceği birkaç farklı alanı temsil etmektedir. Ancak, ChatGPT-3.5 ve benzeri modellerin kullanımı sadece hayal gücümüze bağlıdır ve daha birçok ilginç uygulama olabilir.

 

 

GPT-4 ile Neler Yapabiliriz?

 

ChatGPT-4 ile neler yapabildiğimizi bu başlıkta cevaplayarak, yeni sürümün bize neler sağladığını tam olarak anlamamıza yardımcı olacağını düşünüyorum. Ancak şu an yeni sürümün kullanımı herkese tam olarak açılmış değil. Google üzerinden ChatGPT-4 araması yaparak OpenIA sitesine ulaşabilir ve buradan Join API waitlist sekmesine tıklayarak ilk kullanıcılar arasına geçebilirsiniz. 

 

 

 

  • GPT-4, metne odaklı komutların yanı sıra görselleri de kabul ediyor. Özellikle görsel üzerinden anlatılmak istenen esprileri anlamadığınız takdirde, sizin için görselde anlatılmak istenenin ne olduğunu bile söylüyor olacak.
  • GPT-4, eski sürümle kıyaslandığında sınavlarda daha başarılı bir performans gösterdi.
  • ChatGPT, GPT-4 ile birlikte daha akıllı, daha zeki.
  • Ve sizi en etkileyecek şey de belki burası olacak: GPT-4’e bir kağıt üzerine kaba taslak çizdiğiniz web sitesi tasarımını göstererek yazılıma ait kod bilgilerini alarak hayalinizdeki tasarıma ait siteye de hızlıca kavuşabileceksiniz. 
  • Yine yapay zekaya tasarım için verdiğiniz brief doğrultusunda özgün tasarımlar elde edebileceksiniz.

 

OpenIA, ChatGPT-4’ü en gelişmiş sistemi olarak tanımlarken, daha güvenli ve kullanışlı yanıtlar ürettiğini vurguluyor.

 

 

 

 

ChatGPT Nasıl Başardı?

 

ChatGPT, arama ve sohbet robotu olarak kullanıcıların arama sorgularına dair verdiği özgün ve tatmin edici cevaplar, kısa sürede başarılı olmasının nedenleri arasında gösterilebilir. OpenIA tarafından geliştirilen ChatGPT, kullanıcı odaklı çalışmaların en etkili örneklerinden birisidir. Günümüzde, kullanıcı odaklı çalışmalara ağırlık veren firmaların geleceği şekillendireceği öngürülürken, ChatGPT bunun somut bir örneği niteliğinde. 

 

ChatGPT-4 ise geleceğin yansımasını şimdiden gözler önüne seren bir ayna gibi.  İnternetin hayatımızda iyice yaygınlık kazanması ile birlikte ciddi bir içerik akışına maruz kalan insanların, bu içeriklere tahammül seviyesi de, içeriğin ne kadar kullanıcı odaklı sorulara cevap verdiği ile alakalı olarak artış veya azalış göstermektedir.

Yapay zeka teknolojilerinin çok yakın bir gelecekte hayatımızda iyice yer edineceği öngörülürken, bu teknolojiyi insan merkezli çalışmaları için bir araç olarak kullanan OpenIA, ChatGPT ile birlikte bu durumu en erken ve etkili şekilde gerçekleştiren firmalardan biri oldu. Öyle ki Google gibi dev bir markanın bile bu alanda geciktiği söylenebilir.

 

Google hali hazırda sürekli güncellemeler getirerek, kullanıcılarına daha kolay bir kullanım kolaylığı sağlamak adına önemli çalışmalara da imza atıyor. Dolayısıyla haksızlık yapmış gibi olmayalım; ama belki de var olan bir platformu güncellemek yerine daha etkili ve ses getirecek devrimler yapmak önemlidir. ChatGPT bunu sağladığı için bu kadar çok konuşuluyor olamaz mı? 

 

Kullanıcıların işini ne kadar kolaylaştırabiliyorsanız o kadar çok konuşulursunuz da diyebiliriz. Teknolojiyi bu amaçla kullanmak etkili bir araç olacaktır.

 

ChatGPT ile Google’ı kısa bir sürede tahtından etmek pek mümkün görünmese de Google, NOKIA’nın yaşadığı durumu da göz ardı etmemiş olacak ki; ChatGPT’e rakip bir proje başlattıklarını, ChatGPT’nin adını anmadan paylaştı.

 

ChatGPT’e sorduk: Google’u Tahtından Edebilir Misin?

 

Belki insan olarak biz entrika dolu karşılaştırmaları seviyor ve Google ile ChatGPT’i birbirine ciddi rakip olarak değerlendiriyoruz. İkisi de farklı alanlarda hizmet veriyor ve ortak paydaları da bulunuyor olabilir. Ki öyle de. Ancak özellikle arama kısmında ChatGPT, Google’ın yerini kesinlikle alabilecek potansiyelde. 

 

Peki ChatGPT bu duruma ne diyor, cevapları alalım;

 

Soru: “Google’ı tahtından edebilir misin?

 

ChatGPT: “Google'ın yerini almak gibi bir hedefim olmamakla birlikte, bir dil modeli olarak, size çeşitli konularda yardımcı olmak ve sorularınıza yanıtlar sağlamak için elimden gelenin en iyisini yapmaktayım. İşlevlerimiz arasında bazı benzerlikler olsa da, Google ve ChatGPT'nin temel amacı ve çalışma şekli farklıdır.”

 

Soru: “Peki, aramalarını Google'da gerçekleştiren insanların seni tercih ederek, Google’ı ikinci plana atmalarını yakın bir gelecekte öngörüyor musun?

 

ChatGPT: “ChatGPT daha çok doğal dilde sorulan sorulara yanıt vermek ve kullanıcılarla etkileşimli sohbetler gerçekleştirmek amacıyla tasarlanmıştır. Bu nedenle, genel bilgi soruları ve çeşitli konular hakkında bilgi sağlamak için ChatGPT daha uygun olabilir.

 

Gelecekte, insanların bir dil modeli gibi ChatGPT'yi daha sık kullanmaya başlaması mümkündür, ancak bu muhtemelen Google'ın yerini almayacak, ancak farklı kullanım durumlarına ve ihtiyaçlara bağlı olarak her iki hizmetin bir arada kullanılmasına yol açacaktır. İnsanlar her iki hizmeti, ihtiyaçlarına en uygun olanı seçerek kullanmaya devam edeceklerdir.”

 

Gördüğünüz gibi ChatGPT’nin cevapları da bu şekilde. Ancak Özellike GPT-4’ün tam kullanıma açılmasıyla birlikte cevaplarda da değişiklik olabilir.

 Gelecek tam olarak neyi getirir bilemeyiz ancak, ChatGPT, sağladığı kullanım kolaylıkları için çok fazla tercih sebebi olacak gibi duruyor. Ve doğduğu ilk günden beri Dijitalin Güneş Batmayan İmparatorluğu Olan Google, ilk defa güneşe bu kadar yüzünü çevirmiş durumda…