Yapay zeka gelecekte bizi işsiz mi bırakacak? Bu bloğumuzda sizlere yapay zekanın geleceğe verebileceği yönlerini derledik.

Yapay Zeka İle Gelecekte İşsiz Mi Kalacağız?

   Hepimizin aslında yakından uzaktan bildiği bir konu olan yapay zekanın, son zamanlarda giderek daha da geliştirilmesi akıllarda insan gücü adına ne kadar iyi veya ne kadar kötü sorularını oluşturmaya başladı. 

İlk olarak nedir bu yapay zeka kısaca bunu açıklayalım. 

   İngilizce adı ile AI (Artificial intelligence), insan aklını taklit eden üretilmiş ve geliştirilmiş bir tür robotik zekadır. İnsan zihni ile ilişkilendirildiğinde, beynimizin bilişsel işlevlerini taklit eden yani “öğrenme” ve “problem çözme” gibi bir mekanizmaya sahiptir. Yapay zeka, genellikle insan aklının düşünme yetilerini taklit eden yapay yöntemler geliştirmeye yöneliktir dedik fakat bununla sınırlı da sayılmaz. Öğrenebilen ve gelecekte insan zekasından bağımsız gelişen bir yapay zeka kavramına doğru yeni yönelimler oluşmakta. Peki asıl soru bu yönelimlerden korkmalı mıyız?

   Geleceğimize yön verecek olan bu teknolojik adım çoğu teknoloji bağımlısının keyif aldığı ve her gün yenilik beklediği bir konu haline dönüştü. İnsan gücünün önüne geçebilecek herhangi bir yapay gelişme, insan ırkının sonunu getirebilecek türden olabilir mi? Yapay zekaya dair akıllarda çok fazla soru işareti var aslında. Bizim gibi “Bakalım bugün neyi geliştirip sunacaklar” diye gündemi takip eden bir sürü insan var. Gün geçmiyor ki gelişmelerinde sonu gelsin. Şimdi size konuyu daha net kavrayabilmeniz için birkaç yapay zeka örneği vereceğim.

   Tasarımla ilgilenen insanların hemen hemen birçoğunun mutlaka duyduğu ve bildiği bir uygulama “Wambo Dream”. Bu uygulamada birkaç kelime ile istediğiniz tarzda tasarım oluşturabiliyorsunuz. Başka bir yapay zeka sitesi ise DALL-E. Bu sitede de aynı şekilde oluşturmak istediğiniz tasarımı cümlelere dökerek yapay zekanın sizin için saniyeler içinde en uygun tasarımı yapmasını bekliyorsunuz. Tabi ki yapay zeka sadece bunlardan ibaret değil. Örneğin haber niteliği taşıyan metinler yazan, bir sanatçının tüm eserlerini inceleyip öğrendikten sonra onun gibi sanat eserleri üreten hatta beste bile yapan yapay zekalar mevcut. Her ne kadar kulağa değişik gelse de insan gücünün sonunu getirebilecek nitelikte olduğu da inkar edilemez.

   Gelecekte yapay zekayı tercih edilebilir kılan şey yaptığınız işi veya mesleği sizden daha pratik ve daha hızlı çözüm üretme becerisine sahip olması olabilir. İş verimliliğinin artması nedeniyle kurumların tercihi yapay zekadan olabilir. Peki tüm bu robotlaşmanın yanı sıra, bizi biz yapan duygularımız ne olacak dediğinizi duyar gibiyiz. Sanırım artık çalıştığımız şirketler yapay zekayı tercih etmesinler diye duygularımızı bir kenara bırakıp robot taklidi yapmaya başlayacağız :)

Bloğumuzun sonuna doğru gelmişken aşağıya sizin için yapay zekayla alakalı birkaç film önerisi bırakmak istedik. 

İyi seyirler dileriz … 

 

Yapay Zeka Film Önerileri: 

-Ex Machina / Alex Garland 

-Her / Spike Jonze

-Demolition Man / Marco Brambilla 

-Blade Runner / Ridley Scott

-Intersteller / Christopher Nolan 

-I Robot / Alex Proyas 

-Matrix / Lana Wachowski, Lilly Wachowski

-Terminator / James Cameron, Alan Taylor, Jonathan

Mostow, Tim Miller, McG