İnsanlar için paralel evren niteliğinde olan internet dünyası, adeta ikinci yaşamlarını temsil ediyor. Dünya nüfusunun %60’dan fazlasının internet kullanıcısı olduğu biliniyor. Öyle ki günlük internet kullanım oranları 5-6 saat civarında seyrediyor.

İnsanlar için paralel evren niteliğinde olan internet dünyası, adeta ikinci yaşamlarını temsil ediyor. Dünya nüfusunun %60’dan fazlasının internet kullanıcısı olduğu biliniyor. Öyle ki günlük internet kullanım oranları 5-6 saat civarında seyrediyor. Dolayısıyla vakitlerimizin büyük bir çoğunluğunu harcadığımız dijital dünyada, insanlara sağlanan hizmet ve pazarlama anlayışları da değişiyor. Fiziksel ortamın dışında dijital tabanlı dünyada insanlara ürün ve hizmet sağlayan markaların varlığı da gün geçtikçe artış gösteriyor. Bu durum büyük bir rekabet ortamının da oluşmasını sağladı. İnternet ortamında ürün ve hizmetlerini pazarlayan herkes, bu durumun bilincinde ve ürün/hizmet noktasında nasıl daha anlaşılır şekilde insanların karşısına çıkarabiliriz sorusunu kendilerine daha sık sormaya başladı. UX ve UI nedir sorusu da bu kapsamda her geçen zaman önem kazanmaktadır.

 

UX ve UI Açılımı Nedir?

 

UX ve UI tam olarak, web sitelerin ve uygulamaların kullanıcı deneyimini baz alarak içeriklerin ve tasarımların bu anlamda maksimum seviye de sağlanmasını içermektedir. Genel olarak böyle bir tanım yapılabilir. Ancak ux ve uı başlığını ayrı ayrı incelemek, bu iki kavramın net olarak anlaşılmasını sağlayacaktır. UX, User Experience kelimelerinin ilk harflerinden oluşur ve kullanıcı deneyimi anlamına gelmektedir. UI ise, User Interface kelimelerinin baş harflerinden oluşur. UI, kullanıcı arayüz tasarımı anlamına gelir. Online platformlarda gördüğünüz her alanı kapsamaktadır.

 

UX ve UI Tasarımlarının Önemi

 İnternet tabanında hizmet veren ve artan rekabet koşullarına ayak uydurmayı isteyen her markanın, kullanıcı deneyimini, markanın internet dünyasında sürdürülebilir nitelikte hizmet vermesini ve değer kazanmasını sağlar. Çünkü bir markanın internette görülür olmasını sağlayan ana unsurlar şu şekildedir;

 

  • SEO çalışması
  • UX design
  • UI design

 

SEO, UX ve UI çalışmaları, kullanıcı deneyimini önceleyen ve hizmet verdiğiniz kategori de arama motorlarında ilk sonuçlar içinde çıkmanızı sağlayan çalışmalardır. Bu üç maddeye özen gösteren markalar, yine markaları için tanınabilirlik sağlarken, hedeflenen dönüşümü de elde etme fırsatını yakalar. Ancak kullanıcı deneyimi için yapılan; SEO çalışmaları, UX ve UI tasarımları, kullanıcı deneyimini odaklayan çalışmaları içerir. Ve amacının bu yönde olmasından dolayı, kullanıcı deneyimini etkileyen trendlerin, yine kullanıcıların değişen alışkanlıkları göz önünde bulundurularak sürekli olarak güncellenebilir olmasını da ifade eder. Dolayısıyla ux uı tasarımlarının belirli aralıklarla güncellenmesi de gerekebilir. Özellikle bu çalışma SEO alanında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. 

UI tasarımcısı, arayüz tasarımını oluşturan tüm elementlerin, ziyaretçi etkileşimini arttırmak amacıyla kullanıcı deneyimine en uygun olacak şekilde oluşturur. Yani genel olarak ux uı tasarımcı, bir kullanıcının zihninden düşünerek tüm çalışmalarını buna yöne göre şekillendirir. Bu aşamada empati kurarak kullanıcı deneyimine uygun tasarımlar yaparken, analitik düşünce ile yaratıcılığı bütünleştirir.

 

 

UX ve UI arasındaki Farklar Nedir?

 

UX ve UI nedir sorusunu anlaşılır bir düzeyde cevapladıktan sonra ux ve uı tasarım arasındaki farklar nedir sorusunu cevaplandırmaya başlayabiliriz.

Bu iki kavramın birlikte bir bütün çalışmayı ifade ettiğini tekrar vurguladıktan sonra, özel olarak birbirlerinden ayrı bir çalışma olduğunu da hatırlatmak gerekir. Yani ux ve uı bir amacı hedefleyen çalışmalar bütünü olsa da birbirlerinden farklı bir çalışma biçimidir. 

Bu anlamda aralarındaki farkları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • UX, hedef odağında amaçlarla ilgilidir.
  • UI, görünüm ve işlevselliği kapsar
  • UI, tasarımı merkezine alır.
  • UX, temel noktasında insan ve psikolojisini merkezine alır.
  • UI, kreatif anlamda programları kullanırken (Photoshop, XD vb.)
  • UX, analiz ve istatistik programlarını kullanır. (Mind Maneger, SmartDraw vb.)

 

UX ve UI çalışmalarınız için profesyonel anlamda destek sağlayabiliriz. Özellikle web sitelerinin, kullanıcı dostu tasarım çalışmaları anlamında profesyonel destek almaları oldukça önemli. UX UI tasarımları ve SEO çalışmaları firmanızın kurumsal kimliğini güçlü bir şekilde yansıtmak için en gerekli çalışmalardır.

Bu sayede bilinirliğinizi arttırırken, organik tıklamalarda belirgin ve tatmin edici bir artış kazanmış olursunuz. 

 

Genel olarak ux ve uı tasarımlarının, marka bilinirliği üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğundan bahsederken, bu çalışmaların avantajlarına vurgu yaptık. Dijital dünyada rekabet ortamının fiziksel ortama nazaran oldukça yüksek seyirde gerçekleşmesi, bu alanda yapılacak çalışmaların önemini de göstermektedir. UX ve UI tasarımlarıyla, var olan rekabet ortamında elde edeceğiniz avantajları maddelendirecek olursak,

 

  • Marka bilinirliğini arttırma fırsatı
  • Rekabet ortamında ux ve uı tasarımlarıyla ön plana çıkmak
  • Hedeflenen dönüşümleri gerçekleştirme fırsatı

 

gibi birçok avantaj elde etmiş olursunuz.  

Sonuç olarak UX ve UI design, birbirlerini tamamlayan iki unsurdur. Dolayısıyla bu iki kavramı birbirinden bütünüyle ayırarak değerlenmek, yanlış bir yaklaşım olacaktır. UX ve UI  çalışmalarıyla markanıza bilinirlik sağlamak ve kullanıcı deneyimiyle birlikte bu bilinirliği en yararlı biçimde kullanmak için en etkin çalışmaları ajans bünyemizde gerçekleştirirken, hedef kitlenizi en iyi şekilde analiz ederek, ux uı tasarımlarını bu boyutta şekillendiriyoruz.