Bu içeriğin görsel tasarımı çok korktuğunuz yapay zeka robotları tarafından hazırlandı!

Yapay Zeka ile geliştirilen robotlar, öncesinde bizi hiç rahatsız etmiyordu. Bu duruma seviniyor, bilim kurgu senaryolarının gerçeğe dönüşmeye başlamasından heyecan duyuyor ve bunu birbirimizle paylaşıyorduk. Daha sonrasında, bilimde her zaman olduğu gibi bir durum yaşandı; ortaya çıkan veya geliştirilen ilk şeyin, ilk hali gibi kalmaması, gelişerek ilerlemesi…

Arada haberlerde duyduğumuz veya internet ortamında gördüğümüz robot teknolojileri ile ilgili daha çok içerik görmeye ve duymaya başlayınca durum değişti. Aslında onları öncesinde sadece duyuyorduk diyebiliriz. Evet görüyor olsak da, bu kanlı canlı bir durumu yansıtmıyordu. İletişim kanalları vasıtasıyla gerçekleşiyordu. Ve bir gün onları etrafımızda daha çok görmeye, duymaya başladığımızda, başka şeyleri de beraberinde duymaya başladık, robotlar insanların yerini mi alıyor sorusunu.

 

Aslında bu soruyu cevabı net ve anlaşılır. Ancak cevabı vermemize biraz daha zaman var. Bununla beraber yazımızın bir kısmında cevabı net ve anlaşılır şekilde veriyor olacağız. Aynı zamanda bir yapay zeka robotuna da cevaplandırıyor olacağız. İnsan öngörüsü ve robot öngörüsü arasındaki farklılıkları görme ve yaşama fırsatı yakalamış olacaksınız.

 

 

Robotlar İnsanların Yerini Alırsa Ne Olur? 

 

Robotlar, insan iş gücüne ihtiyaç duyulan birçok alanda yerimizi alabilecektir. Bu durum bilim ve akademi dünyasında tartışılan ve onaylanan bir görüşü yansıtıyor. Ancak bir başka soru olarak şunu kendimize sorabiliriz; makinenin yerimizi almasından neden rahatsızız? 

 

Buharlı teknolojilerin ortaya ilk çıktığı dönemlerde insan ve hayvan gücünün yerini alan buharlı makineler; traktör, tren, araba vb.lerini içeren teknolojiler için aynı endişeyi yaşadık mı? Belirli kesimler tarafından yaşanmış olması olağandır. Ancak kitlesel olarak böyle bir soru işaretine dönüştü mü? Dönüşmedi, çünkü işimize yaradı. Zaman ve enerji tasarrufu sağladı. Bu da ekonomik büyümeye dönüştü. Peki şimdi ki endişemizin kaynağı nedir, okuduklarımızdan ve dinlediklerimizden çabukça etkilenmemiz mi? Bu soruya doğru cevap verdiğinizde, robotlar insanların yerini alabilir mi sorusunu da cevaplamış olacaksınız.

 

Ama öncelikle bu soruyu biz cevaplamadan önce bir yapay zeka robotuna soralım, bakalım ne diyecek? Belki korkunuzu arttır belki de “oh iyi ki yerimizi almayacakmış” dedirtir. Kim bilir, belki de ikinci seçenekteki cevabı vermesi halinde bile oyun oynamayı çoktan öğrenmiş bir yapay zeka ile konuştuğumuzu da düşünebiliriz. Kandırmayı ve eğlenmeyi bilen bir robotun cevabıdır, belki de sizi rahatlatacak olan…

 

ChatGPT  Cevaplıyor!

 

“Ne dersin ChatGPT, insanların yerini alabilir misiniz? Bizi işsiz ve bir başımıza bırakma ihtimaliniz Nedir?”

 

ChatGPT: “Robotlar, bazı durumlarda insanların yerini alabilir. Özellikle belirli görevlerde insanlardan daha hızlı, daha doğru ve daha verimli çalışabilirler. Örneğin, fabrikalarda üretim hatlarında veya depolama alanlarında robotlar çokça kullanılır.

 

Ancak, insanların yapabileceği daha karmaşık görevleri yerine getirmek için henüz robotların yeterli düzeyde gelişmediği söylenebilir. Özellikle insana özgü zeka, empati, yaratıcılık ve karmaşık problem çözme becerileri gibi insan özelliklerini gerektiren görevlerde robotların insanların yerini tamamen alması çok zor görünmektedir.

 

Öte yandan, teknolojik gelişmeler devam ettikçe ve yapay zeka ve robotik sistemler daha da geliştirildikçe, gelecekte robotların insanların yerini daha fazla alabileceği ve daha karmaşık görevleri yerine getirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durumda da, robotların insanlarla birlikte çalışacağı ve insanların belirli becerileri gerektiren görevlerde hala önemli bir rol oynayacağı öngürülen bir şeydir.”

 

 

Robotun cevabı ortada. Bununla beraber akademik çalışmalarda, robotların insanlar tarafından yürütülen birçok meslek grubunda hakim olacağı da öngörülüyor.

İşte endişe duygusu da burada başlıyor. Ancak öğrenmeye açık ve gelecek planlaması adına sürekli okuyan ve araştıran insanların neden korkuya kapılmaması gerektiğini, içeriğin sonuna doğru anlayacaksınız.

 

Bir Gün Robotlar Ve İnsanlar Karşı Karşıya Gelir Mi?

 

Bilimsel açıdan insan tarafından kodlanan ve komutlandırılan bir makinenin yine başka bir insan tarafından ele geçirilerek komutlandırılması durumunda size karşı gelmesi mümkündür. Ancak bu durumun dışında robotların topyekün bir şekilde insanlarla karşı karşıya gelmesi olanaksız bir durumu yansıtır. Tabi bu yazıdan birkaç yüzyıl ya da birkaç on yıl sonra birinin bu yazıyı bir yerlerde görerek okuyup, “şu an savaşıyoruz, hadi oradan, imkansızmış!” demesi durumunu da düşünmedim değil ama yine de imkansız, imkansızdır.

 

 

SONUÇ: Robotlar Yerimizi Alacak Mı?

 

İnsan nüfusunun yoğunluk gösterdiği hiçbir toplumda robotlar sizin yerinizi alamaz. Özellikle gelişmiş ve insan nüfusunun az olduğu, dolayısıyla iş gücünün de azaldığı ülkelerde gelişen yapay zeka destekli robot gücünün kullanımı, bir ihtiyaç sonucu ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte bu durumu da insan avantaja dönüştürebilir. Robotlar 1000 iş gücünü yok ediyorsa yeni 1000 iş gücü ortaya çıkarır. Sadece okumak, tanımak gereklidir. Yani insan nüfusunun çok fazla olduğu bir ülkede yaşıyorsanız bu durumdan endişe etmenize gerek yoktur. Ancak diğer bir seçenekte olduğunuz durumu varsayarsak, endişeye yine gerek yoktur. Çünkü insan gücünün zaten az olduğu bir toplumda, insan tüm potansiyeliyle birlikte uğraş bulacağı bir alan mutlaka bulur. Ve yapay zeka teknolojilerini öğrenerek bu durumu nasıl avantaja çevireceğinize de rahatlıkla bulabilirsiniz.