Dijital evren, tıpkı uzay gibi sürekli bir genişleme halindedir.

Dijital evren, tıpkı uzay gibi sürekli bir genişleme halindedir. Özellikle web 2.0 sonrası başlayan sosyal medya uygulamaları ile artan internet kullanımı ve mobil cihazların gelişimi ile bu büyümü trendi sürekli bir artış göstermektedir. Peki bu trend 2023 ve sonrasında nasıl bir şekil alacak sorusunu yanıtlayalım.

 

Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

 

Yapay zeka ve makine öğrenimi, bilgisiyar sistemlerinin insan benzeri zeka ve öğrenme yeteneklerini simüle etmek amacıyla kullanılan teknolojiler olarak tanımlanabilir. Genellikle bu kavramı bilim kurgu filmlerinden duymuşuzdur. Ancak son birkaç yıldır hayatımızda iyice gözlemlenebilir seviyeye gelmiştir. İnsan hayatını kolaylaştıran teknolojilere yapılan yatırımlar olarak da görülen yapay zeka teknoloisi, bilgisayarların çeşitli görevlerini gerçekleştirmesi, karar verebilmesi ve problem çözebilmesi için tasarlanmış bir disiplindir. Makine öğrenimi ise, yapay zekanın bir alt alanı olarak tanımlanabilir. Ve bilgisiyar sistemlerinin verilerinden öğrenerek, deneyimlerini geliştirmesini sağlar. 

 

Nesnelerin İnterneti (loT)

 

Büyük ölçekli bir dijital trend olan nesnelerin interneti, fiziksel nesnelerin internete bağlanabilmesi ve birbirleriyle iletişim kurabilmesidir. Akıllı şehir konseptleri bu teknoloji ölçeğinde tasarlanmaktadır. Aslında insan hayatında var olan her şeyin internete bağlanması ve bu tabanda çalışması olarak da açıklanabilir. 

 

 

Arttırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR)

 

AR ve VR teknolojileri, eğlence, eğitim, sağlık ve daha birçok sektörde giderek daha fazla benimseniyor. Özellikle oyun endüstrisinde büyük bir patlama yaşanması bekleniyor. Ayrıca AR ve VR, sosyal medya platformlarına entegre edilerek kullanıcıların deneyimlerini zenginleştirmeye yönelik yeni fırsatlar ortaya çıkarabilir. 

 

Dijitalin yeni trendleri özellikle bu 3 başlıkta 2023 ve sonrası için şekillenecek yorumunu yapabiliriz. Dolayısıyla daha fazla duyacağız.